Wat gebruik ik voor communicatie, navigatie en telefonie op mijn R1200RT LC.


  • BMW Navigator V
  • Nolan N-Com bluetooth communicatie
  • iPhone 6 (Prive)
  • iPhone SE (zakelijk)

De combi die ik gebruik voor communicatie en navigatie op de motor bestaat uit bovenstaande apparatuur. Ondanks dat ik persoonlijk onder de indruk ben van de TomTom qua snelheid en bediening moet ik toegeven dat de BMW navigator 5 qua prestaties indruk maakt. Een ieder weet dat de BMW navigator een Garmin apparaat is dat meestal uitgebracht wordt na een nieuw type Garmin. Nou, deze keer dus niet. Na de Garmin 660 kwam geen nieuwe Garmin, maar wel de nieuwe Navigator 5 van BMW. Wat gelijk opvalt is dat de processor een stuk sneller is dan de 660. de beeldopbouw verloopt veel vloeiender en vlotter. De afleesbaarheid in de volle zin is alleszins redelijk te noemen! Wat ik persoonlijk steeds weer tegen heb op Garmin (en dus ook BMW navigator) navigatie is dat de bediening verre van intuitief is. Waar je bij de TomTom het systeem na een uurtje klikken bijna volledig door hebt, heb je bij de Garmin een (internet) cursus nodig om de naar mijn mening onlogische opbouw van het apparaat en de plaatsen waar je moet klikken onder de duim te krijgen. Goeie tip die ik eenieder wil meegeven is om de instructiefilmpjes van MrGPS (Klikkerdeklik) te bekijken op YouTube en je te abbonneren op zijn kanaal. Zeer waardevol mag ik wel zeggen!! Na aanschaf van de R1200RT inclusief de Navigator 5, was het koppelen met het Nolan n-com systeem, de iPhone 6 en de Nokia Lumia Windows Phone een fluitje van een cent. Allen worden zeer snel herkend en koppelen gaat zonder enig probleem.


Het Nolan n-com systeem gebruik ik al meerdere jaren en van de kwaliteit ben ik zeer onder de indruk. Het doet gewoon wat het moet doen en dat zonder enig probleem. Ook is het systeem keurig weggewerkt in de Nolan helm en rij je dus niet rond met een "buitenboord blok" aan je helm. Als ik telefoneer met het systeem in combinatie met de Navigator geloven mensen vaak niet dat ik op de motor zit. Verbinding is prima en verstaanbaarheid tijdens het bellen is zeker goed te noemen. Uiteraard wel even het vizier dicht doen om het windgeruis te beperken. Kortom, wat mij betreft een meer dan prima systeem voor een schappelijke prijs!!


Sinds kort heb ik mijn Nolan N102 met bluetooth 1 vervangen voor de nieuwe Nolan N104 EVO met bluetooth systeem B1. Met dit systeem kan ik de mediaspeler in de Navigator V gebruiken om tijdens het rijden een muziekje te luisteren. Het geluid hiervan is zeer goed en werkt zoals ik gewend ben van Nolan zonder haperen. Op het moment dat de telefoon gaat stopt de muziek automatisch. Wat tevens verbeterd is aan het bedieningselement aan de buitenkant van de helm zijn de knoppen om het geluid harder en zachter te zetten. Deze zijn een stuk dikker geworden waardoor ze ook met handschoenen goed te voelen en te bedienen zijn. Goed gedaan Nolan!! Ook een verbetering is het visier dat een stuk groter geworden is waardoor je het gevoel hebt dat je minder met je hoofd hoeft te draaien om alles goed te zien. Verder zit de Helm mij prima, maar dat wil niet zeggen dat dat ook voor andere rijders geldt. De pasvorm van een helm is heel erg persoonlijk en daar kan niemand je in adviseren. Passen en vooral lang genoeg op houden voordat je een beslissing neemt!


Zie hier de dikke uitstekende volumeknoppen. Hierdoor is ook de ON knop duidelijk te vinden. Dit is handig wanneer je je GSM rechtstreeks met de helm gekoppeld hebt. In dat geval beantwoord je namelijk een oproep door op de ON knop te drukken. Kleine details die in de praktijk grote verbeteringen blijken te zijn.


De microfoon en de speakers zijn keurig weg te werken in de helm. Wat wel beperkt is, is de ruimte tussen de microfoon en je mond. (tenminste in mijn oude N102 Nolan) Het is even mikken om de microfoon zo te positioneren dat het omhulsel van de microfoon niet voortdurend tegen je lippen drukt. Wat mij betreft een mini minpuntje dat bovendien misschien niet eens speelt in een ander type Nolan helm. Voor mij in ieder geval geen rede om deze helm met dit systeem niet te kopen. Insiders weten natuurlijk dat de N102 helm intussen is opgevolgd door de N103 en ook al de N104


Via het scroll wiel aan de linker stuurhelft van de R1200RT heb je de mogelijkheid om te switchen tussen verschillende schermen van zowel het menu van de motor zelf als ook de schermen van de Navigator 5. Handig!!